0

FAZLA, FORWARD FOODING THE FOODTECH 500 2022 LİSTESİNDE 38. SIRADA YERİNİ ALDI

Forward Fooding, yiyecek ve içecek endüstrisinde yer alan ve mevcut gıda sistemlerini iyileştirecek inovasyonlara liderlik eden teknoloji girişimlerini belirlediği The FoodTech 500 2022 listesini açıkladı.  Türkiye’nin ilk ve tek teknoloji tabanlı, bütünsel atık yönetimi çözümleri üreten sosyal girişimi Fazla; Türkiye’den en yüksek puanı alarak listede 38. sırada yerini aldı.

Forward Fooding, yiyecek ve içecek endüstrisini bir araya getiren ve bu anlamda dünyanın önde gelen platformlarından biri olarak gıda alanında faaliyet gösteren girişimleri büyüklük, medyada yer alma oranı ve sürdürülebilirliğe yaptıkları katkı doğrultusunda sıraladığı The FoodTech 500 2022 listesini açıkladı.

Türkiye’den en yüksek puanı alan ve kazanan iki girişimden biri olup listede 38. Sırada yer alan Fazla’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, sahip oldukları bu küresel başarıdan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, “Fazla olarak sadece atık yönetimi alanında teknoloji tabanlı, bütünsel çözümler üretme değil; atık algısını değiştirme, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi kavramlarını iş modellerinin temeline entegre etme misyonunu da sahiplenen bir sosyal girişimiz. Atık yönetimi sektöre liderlik etmenin ötesinde Dünyamızın ihtiyaç duyduğu dönüşümü tetikliyoruz. Bu anlamda küresel bir platformda yeniden ülkemizi temsil etmiş olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Geliştirdiğimiz çözümler ile yarattığımız etkiyi gıda dışı endüstrilere de aynı kararlılık ve azimle taşıyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile geleceği şekillendirmeye ve Dünyamızı kurtarmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Fazla Hakkında: Fazla 2016 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığı kaynaklı karbon salımının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. 2023 yılı itibariyle tüm kurumsal kimliğini değiştiren ve “Fazla” ismini alan start-up, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekledi. Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen ilk Türk etki odaklı girişim olmuştur ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünen Fazla bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışmalarına devam etmektedir.

↑ Back to top