0

Olağandışı bir dönemden geçiyoruz. Kayıplarımız için canımız yanıyor; insanlığın Yeni Koronavirüs hastalığıyla amansız mücadelesine dair endişelerimiz katlanıyor. Çoğumuz en yakın seyahat planlarımızı ertelemiş olmanın hayal kırıklığını artık hissetmiyoruz bile. Ancak umutsuzluğa alışmak, bizim gibi keşfetmeye aç olanlara yakışmaz.

Hayat normal akarken, iş, okul, çevremize karşı sorumluluklar, kentin keşmekeşiyle mücadele derken kendimize vakit ayıramamaktan yakınır dururduk. Şu sıralar kendimize zorunlu hizmet dönemine girdik. Madem evlerden çıkamıyoruz o halde zaman yok diye bugüne kadar başlayamadığımız ‘o hobiye’ sarılmanın tam sırası.

GURMELERE

Ünlü şeflerin izinden gidin.

Hepimiz gibi yerli ve yabancı ünlü şefler de artık evde ve bir dolu boş zamanları var. Bu şefler, bizlere ilham olabilmek için kendi hesaplarından mutfak sırlarını paylaşıyorlar. Kendi platformlarından canlı yayın yapan şefler, kâh işin püf noktalarını aktarıyor kâh 80’lerin ekranlarının dünyaca ünlü ressamı Bob Ross gibi “Bunu sizler de yapabilirsiniz” diyerek bizlere motivasyon veriyor. Tüm dünyanın en sevgili şeflerinden İtalyan usta Massimo Bottura (@massimobottura) da bunlardan biri. Şu zorlu süreçte bile insanları neşelendirmeyi ve onlara ilham olmayı hedefleyen bizim topraklardan bir örnek de @mademevdeyiz hesabı…

Restoranlarında yemek yemeye alışkın olduğumuz şefler, bu defa evlerinden yemek tarifleriyle mutfağımızı donatıyor.

Yemek bloglarını takip edin.

Zaman dijital dönüşüm zamanı… Hem internet sitelerinde hem de sosyal medya sayfalarında sayısız içerik var. İster ekşi maya ekmek yapmaya niyetlenin, ister Uzakdoğu’nun sırlarının peşine düşün ya da mükemmel keke ulaşmayı kafanıza koyun… İşte dikkatimizi çeken birkaç hesap: @thefeedfeed, @bonappetitmag, @halfbakedharvest, @epicurious, @foodminimalist, @studiobaked

Sağlıklı yemeğin sırlarını keşfedin.

Bütün doktorlar, uzmanlar paylaşıyor: Virüsle mücadelede bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek gıdalar tüketmek çok önemli. Güvenilir gıdaya eskisi kadar kolay ulaşamıyoruz belki ama elimizdekilerle ve mevsimin getirdikleriyle hem ruhumuzu hem de bağırsaklarımızı güzelce besleyebiliriz. Gıdaların faydalarını araştırın, kendinize güzel bir beslenme takvimi çizerek market alışverişlerinizi ona göre programlayın ve evde yemek pişirmenin keyfine varın!

Farklı meyve ve sebzelerin turşusunu kurmayı deneyin.

Böylece hem evinize gereğinden fazla stokladığınız malzemeleri değerlendirmiş olacak hem de ev yapımı turşunun probiyotik etkilerinden faydalanabileceksiniz.

HAREKETSEVERLERE

İçinizdeki spor aşkını yeniden keşfedin.

Son günlerin – biraz da alayla karışık – en çok konuşulan konularından biri bu. Yıllardır spor salonlarına üye olup gidemezken şimdi içimizdeki spor hevesini yeniden canlandıracak zamanımız var. Sonuçta bu yaşanılanların elbet geçeceğine ve yaz tatillerine yetişebileceğimize inanmaktan vazgeçmemeliyiz.

Hep öğrenmek istediğiniz bir aktiviteyi en iyilerden öğrenin.

Spor aktivitelerine yeni başlayacaklar, Youtube kanallarını takip ederek, spor hocalarının Instagram Live üzerinden yayınladıkları derslere katılarak ve konuya özel tasarlanmış aplikasyonları indirerek kendi spor takvimini oluşturabilir. Unutmayın, sağlıklı zihin ve sağlıklı beden birbirinden ayrılamayacak kadar içiçe.

SPİRİTÜELLERE

Zihin ve ruh sağlığınızı güçlendirmeye de zaman ayırın.

Güçlü bir bağışıklık, eczanelerden aldığımız takviyelerin ötesinde, pozitif bir zihin ve farkındalıktan geçiyor. Daha önce grup derslerine katılıp meditasyon veya nefes egzersizlerini denemiş olanlar, haklı olarak yönlendirmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Kelime anlamı basitçe ‘derin düşünme’ olan meditasyon, tamamen kişisel bir odaklanma gerektirdiğinden, aslında evde kendi başınıza daha derin bir içsel yolculuk yaşamanız olası. Evinizde en rahat hissettiğiniz köşede kendinize bir alan açın, varsa tütsü ve mumlarınızı yakın ve fonda çalması için sakinleştirici meditatif müzikler açın. (Bu müzik listeleri yine internet ortamında bolca mevcut.) Biraz kendinizi dinleyin, kafanızda sizi kurcalayan endişeleri unutmaya çalışın, sahip olduklarınız için teşekkür edin, içinizdeki enerjiyi keşfedin ve onu pozitife yönlendirmeye çalışın.

Akıllı telefonlar için tasarlanmış ve meditasyon teknikleri alanında yol gösteren sayısız aplikasyon var.

Size koçluk yaparken denemek istediğiniz meditasyon türüne göre müzik listeleri de sunan bu aplikasyonların zaman uyarı sistemleri sizi disiplinli bir çalışmaya da itebilir.

Eğer meditasyon size göre değilse bile yoga yapmayı deneyebilirsiniz.

Vinyasa, yin yoga, ashtanga, power yoga… Yoga konusu, derin bir mevzu. Ama Youtube üzerinden mutlaka kendinizi rahat hissedeceğiniz bir türüne rastlayabilirsiniz. Eğer kendinize güvenmiyorsanız şu an kapalı olan pek çok yoga stüdyosu, online eğitimler ve sohbetlerle sizi yönlendirebilir. İşe internet sitelerine göz atarak başlayabilirsiniz: yogasala.com, nefessyoga.com, yogahariom.com, cihangiryoga.com

↑ Back to top