0

Eski Datça’nın tenha sokaklarında ilkbahar güneşinin keyfini çıkarın, Knidos’tan yükselen taze kekik ve iyot kokusuyla kendinize gelin.

Neden gitmeli?

Berrak denizinin keyfini çıkarmak için baharın ilk gü- neşi bile yeterli kimilerine. Ama Datça demek sadece deniz ve güneş demek değildir zaten. İlkbaharda hiçbir şey yapmadan orada olmak bile zihninize, ruhunuza iyi gelir. Kaldı ki en özel zamanıdır Datça’nın, ilkbahar: Badem çiçekleri yerini kütür kütür çağlalara bırakır. Toplanan çağlalar ya olduğu gibi ya da reçel, meze kılığında midenizin yolunu tutar. Keza şevketibostandan radikaya, hindibadan ebegümecine en- vaiçeşit ot da bu mevsimde Datça sofralarına sağlık aşılar…

Ne yapmalı?

Gezinize, kent merkezine sekiz kilometre uzaklıktaki Kızlan Köyü’nde, Datça’nın bekçileri tarihi taş yel değirmenlerini görerek başlayın. Belinize kadar uzanan papatyalar ve narin gelinciklerle kap- lanmış tepede Datça’yla merhabalaştıktan sonra, Gebekum’a yönelin. Koruma altındaki bu fosil kumulu bukalemun gibi sürüngenlere, kum zambaklarına ev sahipliği yapıyor.

Sonraki durak Eski Datça. Begonvillerin sardığı taş evlerin ve badem ağaçlarının arasından süzülen güneş ışığının uyandırdığı dingin atmosferin tadını çıkarın. Buradan ayrılmadan önce Karya Çay Bahçesi – Orhan’ın Yeri’nde taze otlardan hazırlanmış bir fincan bitki çayı içerek mola verin.

Eski Datça’ya 5-6 dakikalık sürüş mesafesinde, bölgenin eski geleneklerinden ipek dokumacılığının yaşatıldığı Hızırşah köyüne uğrayın.

Tarih meraklıları, Knidos’u ziyaret edin. Astronomiden tıbba, birçok alanda adını duyurmuş; İskenderiye Feneri’nin mimarı Sostratus, astronom ve matematikçi Eudoxus gibi aydınların memleketi antik kenti gezerken taze kekik ve iyot kokusunu içinize çekin. 235 kilometre uzunluğundaki Datça sahil şeridi, büyüklü küçüklü onlarca bük ve koyla bezeli. Palamutbükü, Hayıtbükü, Ovabükü, Domuzbükü, Kargı Koyu ve daha nicesi, hatta direkt Datça merkezden bile bu mevsimde denize girenleri görürseniz şaşırmayın hatta bir cesaret siz de onlara katılın ya da sahilde yürüyüş yaparak deniz havası alın.

Nerede kalmalı?

Uslu Otel Royal Yachting (0252 712 80 08, usluotelroyalyachting.com) limana beş dakikalık yürüme mesafesinde şık bir aile işletmesi. Kalabalıktan uzak, muhteşem bir manzaraya nazır kafa dinlemek isteyenler, Kargı’daki Bizim Ev Datça’da kalmalı.

Özel bir plajı olan ve koyu kuşbakışı gören Bizim Ev (Instagram @bizimevdatca), eski bir çoban kulübesinden dönüştürülmüş loft tarzı bir ev. Maksimum üç kişinin konaklayabileceği evin ön bahçesi güneşi batırmak için hari- ka bir nokta.

Reşadiye’deki Mehmet Ali Ağa Konağı – namıdiğer Koca Ev (0252 712 92 57, kocaev.com) beşi, zarif kalemişi ve ahşap işçiliğiyle dikkat çeken tarihi bir konakta olmak üzere toplam 18 odasında misafirlerini ağırlayan bir müze otel.

Nerede yemeli?

Datça merkezdeki Maradona (0532 742 25 38) iyi malzemeyle yapılmış günlük, taze ve lezzetli meze ve zeytinyağlı çeşitleriyle öne çıkıyor. Göz alıcı balık mostrasının yanında iddialı bir kebap ustası da bulunuyor.

Liman içindeki Emek Restoran (0252 712 33 75) taze balık için en doğru adreslerden. Balıkçı bir aileye ait olan bu minik mekânda o sabah denizden ne çıktıysa yanında çıtır bir sala- tayla akşamına masanıza geliyor.

D-PO (0252 712 47 12, d-po-restaurant.business.site), canı pizza çekenlerin sığınağı. Bilindik reçetelerin yanı sıra kokoreçli gibi sıra dışı seçenekleri de var.

Tatlı olarak pastane ürünleri seviyorsanız, Uslu Otel Royal Yachting’in içindeki Patisserie Peninsula’ya uğrayın.

Son dakikada

Datça’nın meşhur bademinden almadan dönmek ol- maz. Çoğunluğun favorisi kocaman nurlu bademler olsa da siz yerel halkın tercih ettiği, daha yoğun lezzetteki sıra bademin peşine düşün.

Sındı Köyü’ndeki tarımsal ilaç kullanılmadan yetiştirilen ve köyün koo- peratifinde (0252 725 50 56) satılan bademler bölgedeki en iyilerden.

İpucu Olive Farm’ın (olivefarm.com.tr) organik cilt bakım ürünleri, zey- tinyağları ve özel sirkelerini es geçmeyin.

Seyahat bilgileri

Muğla’ya bağlı Datça, Akdeniz ikliminin tüm güzellikleri sahip. Bahar aylarında tadı bir başka. Ama yazın da kuzey rüzgarları sayesinde misafirlerini bunaltıcı sıcaklardan koruyor.

Ulaşım

Datça’ya en yakın havalimanı Dalaman. Türk Hava Yolları (turkishairlines.com) ve Pegasus’un (flypgs.com) seferleri var

Kaynaklar

Muğla İl ve Kültür Turizm Müdürlüğü’nün web sitesinde (mugla.ktb.gov.tr) Datça’da başlıca görülecek yerler ve yapılacaklar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

↑ Back to top