SİNGAPUR – KUSURSUZ KARIŞIM
Singapur’un tarihi, birbiriyle hemhâl olmuş kültürlerden oluşuyor. Bu gerçek, Peranakan mutfağının çeşitli tatlarında karşınıza çıkıyor.
Singapurlular üç şey için deli olduklarını söyler: yemek, alışveriş ve piyango. Nakit bakımından zengin, zaman bakımından fakir Singapurlular, çok katlı apartmanlar, işportacı pazarları, alışveriş merkezleri ve ofisler arasında gidip geliyor. Mendil biçimindeki adalarının üzerinde sürekli hareket halindeler ve gece gündüz yemekten bahsediyorlar. Sabah dörtte hâlâ çalışan taksici, Dickson Road’un bir köşesinde yer alan mekânın önüne çekiyor otomobilini. Burası bee hoon’uyla (pirinç eriştesi, tavuk ve yumurta) meşhur.
Canı hokkien mee (karides, fasulye filizi ve bir tutam karides suyuyla wok’ta kızartılan noodle) çekiyor. Menüde yer almasa bile, herhangi bir aşçı bu yemeği hazırlayabilir. Eğer daha yakınlarda olsaydı, muhtemelen Old Airport Road üzerindeki Nam Sing’e uğrayacaktı. Bu mekân, bugünlerde taksi sürücüleri arasında hayli revaçta. Singapur’da şoförler en sevdikleri seyyar yemekçileri oyluyor ve Singapur halkı da onların tercihini dikkate alıyor. Halkın mutfak teşhislerine güvendiği bir diğer isim ise pratisyen hekim ve yemek tutkunu Dr. Leslie Tay. Dr. Tay, popüler yemek blog’u ieatishootipost.sg’de balık kafası curry ile ‘ekonomik pirinçten’ (etli ve iki sebzeli) yetişkin ıstakoz boyutundaki vahşi karideslere kadar, Çin, Malezya ve Hint mutfak kültürlerinin nimetlerini anlatıyor.
Birlikte Cambridge Road Hawker Centre’daki dükkânlardan birinde bu vahşi karideslerden birini didiklerken, neden en çok Wah Kee’deki karides noodle çorbasını sevdiğini açıklıyor: “Bazı aşçılar et suyunu hazırlarken kabuklu deniz ürünlerinin kemikleriyle birlikte domuz da kullanıyor. Burada ise altı farklı deniz mahsulü yavaş yavaş kaynatılıyor. Böylece daha aromalı bir lezzet elde ediyorlar.” Sonradan aklına geliyor ve ekliyor: “Burada yemekleri pişiren ‘amca’ şehrin öteki tarafındaki Little India’nın içinde kurulan Tekka wet pazarından bir balık satıcısıyla akraba; dolayısıyla balık alırken kendine gösterilen ayrıcalıklı muamelenin avantajlarını da en iyi şekilde kullanıyor.”
↑ Back to top
Latest
- Latest
- Food and Travel
- 2016 Sayıları
- Ağustos Sayısı 2014
- Ağustos Sayısı 2015
- Ağustos Sayısı 2016
- Aralık Sayısı 2013
- Aralık Sayısı 2014
- Aralık Sayısı 2015
- Ekim Sayısı 2013
- Ekim Sayısı 2014
- Ekim Sayısı 2015
- Eylül Sayısı 2014
- Eylül Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2014
- Haziran Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2016
- Kasım Sayısı 2013
- Kasım Sayısı 2014
- Kasım Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2014
- Mart Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2016
- Mayıs Sayısı 2014
- Mayıs Sayısı 2015
- Mayıs Sayısı 2016
- Nisan Sayısı 2014
- Nisan Sayısı 2015
- Nisan Sayısı 2016
- Ocak Sayısı 2014
- Ocak Sayısı 2015
- Ocak Sayısı 2016
- Seyahat
- Şubat Sayısı 2014
- Şubat Sayısı 2015
- Şubat Sayısı 2016
- Temmuz Sayısı 2014
- Temmuz Sayısı 2015
- Temmuz Sayısı 2016
- Gurme Seyahat
- Haberler
- Yemek