0

KASTAMONU LEZZETLERİ ÜNİVERSİTEDE TADILIYOR

Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak bölgenin gelişimine katkı sunmayı amaçlayan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi, Kastamonu mutfağını ve coğrafi işaretli ürünlerini üniversitelerin gastronomi bölümleri ile buluşturmak üzere “Kastamonu Mutfağı Akademide” adlı bir projeye imza atıyor. Projenin ilk adımı, 10-11 Kasım tarihlerinde İstanbul Kent Üniversitesi iş birliğinde gerçekleşecek.

Kastamonu ve çevresinin doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak bölgenin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2017 yılında kurulan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKI) çalışmalarını sürdürüyor. İnisiyatif, 2019 yılında Kastamonu mutfağının geniş kitlelere tanıtılması amacıyla Kastamonu’da gerçekleştirilen yemek festivali “Kastrofest”in ardından, kentin gastronomik değerlerini akademik dünya ve gastronomi öğrencileri ile paylaşmak üzere “Kastamonu Mutfağı Akademide” adında yeni bir projeye imza atıyor.

İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliği ile başlatılan çalışma kapsamında, Kastamonulu ustalar ve üreticiler, bölgeye ait yemekleri, teknikleri ve ürünleri anlatmak üzere öğrencilerle bir araya gelecek. Türkiye’nin dördüncü yeryüzü pazarı olan “Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı” katılımcıları ve Kastamonu mutfağını temsil eden markalar üniversitede iki gün boyunca bir festival havasında Kastamonu’ya özel üryani eriği, Tosya yaprağı, mor sarımsak gibi ürünlerini sergileyecekler.

10-11 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek etkinlikte, 10 Kasım günü saat 13.00 “Coğrafi İşaretli ve Slow Food Nuhun Ambarı Listesinde Yer Alan Ürünlerin Yöresel Mutfakların Gelişimine Katkıları”, 14.00’te ise “Yöresel Mutfakların Nihai Tüketiciye Ulaşmasında Standardizasyon; yöresel lokantaların sürdürülebilirliği” konulu iki panel yapılacak. Paneller sonrası, İstanbul Kent Üniversitesi bahçesinde açılan Slow Food Kastamonu Yeryüzü Pazarı, iki gün boyunca İstanbulluları Kastamonu’nun pastırma, siyez bulguru, mor sarımsak gibi özel ürünleri ve coğrafi işarete sahip özgün lezzetleriyle buluşturacak. Bunun yanı sıra, yörenin özel lezzetlerinden etli ekmek, kara çorba, tirit, banduma gibi birçok yemek ve yörenin özel şerbetleri de ziyaretçilere sunulacak. Festivalde üreticilerden alışveriş yapmak mümkün olacak.

DMKI dönem başkanı Zeynep Esen, proje ile ilgili, “Kastamonu gönüllülüğü esasında buluşmuş bir grup olarak Kastamonu’yu yerel değerleri üzerinde daha da yükselterek evrensel bir noktaya taşıyacak çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalarımız arasında, 2019 yılında düzenlenen Kastrofest yemek festivali ile start alan Kastamonu mutfağının geniş kitlelere ulaştırılması hedefinin devamı niteliğindeki “‘Kastamonu Mutfağı Akademide!’ projemiz de bulunuyor. Mutfağımızdaki yöresel yemekleri gerek tarifleri gerek pişirme teknikleri ve bölgeye özel ürünleriyle, İstanbul Kent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ile buluşturuyoruz. Ayrıca okulun bahçesinde, İstanbulluları bir panayır havası içinde, titizlikle seçilmiş özel Kastamonu ürünleri ile de buluşturacağız. Amacımız, üniversite iş birlikleri ile yarının şeflerine mutfağımızı daha yakından tanıtmak, bu konuda yapılabilecek akademik yayınlara destek olabilmek ve Kastamonu yemekleri ve ürünlerinin çağdaş mutfaklarda yerini almasına katkı sunmaktır.”

10 ve 11 Kasım günlerinde saat İstanbul Kent Üniversitesi Taksim Kampüsü bahçesinde kurulacak Kastamonu Yeryüzü Pazarı’na uğrayarak yöreye has özel lezzetlerinin tadına bakarak bilgi alabilir, bir gençlik festival atmosferinde keyifli vakit geçirerek alışveriş yapabilirsiniz.

↑ Back to top