0

İtalya’nın saklı hazinelerinden biri ve pesto sosun evi bu denizcilik kentinde ara sokaklarda tarihin izini sürün, Kristof Kolomb’a saygılarınızı sunun ve mutfağın keyfini çıkarın.

Neden gitmeli?

Floransa ya da Venedik gibi romantik bir çekiciliği yok, hatta onun için katı, uzlaşmaz bile denilebilir. Ancak bu kuzey İtal- ya kentinin lehçesine ve yemeklerine hayran kalmak işten bile değil. Dünyaya Kristof Kolomb ve pesto sosunu armağan eden Cenova’da eski kentin caruggi diye bilinen ara sokak ağında kaybolun, ışıl ışıl pa- lazzi (büyük yapılara verilen ad, tekil hali palazzo) manzaralarını süzün, ayaklarınızın inişli çıkışlı yollarda helak olmaması için kentin asansörlerini ve fünikülerini kullanın. Yeme-içmeye meraklı olanlar, milyon avroluk ye- nilenmenin ardından tekrar kapılarını açan Mercato Orientale’yi mutlaka ziyaret etmeli. Burası, farklı Ligurya restoranlarının ve tipik Cenova sokak lezzetlerinin keyfini çıkarmak için doğru adres.

Ne yapmalı?

2006 yılında 150 Cenova palazzo’sunden 42’si UNES- CO Dünya Mirası listesine girdi. En güzelleri Palazzo Rosso, Palazzo Bianco ve Palazzo Tursi (museidigenova.it), üçü de halka açık ve de- kadan iç mekânlara ev sahipliği yapıyor. Ağaçları ve meydanlarıyla San Vincenzo bölgesi, kentin günlük yaşantısını gözlemlemek için ideal. Kentin en iyi pandolce’si (kavrulmuş çamfıstıklı ve meyve şekerlemeli, kek) için Via Galata’daki Panarello’ya (0039 010 561 037; panarello.com) mutlaka uğrayın. Daha tuzlu bir şey arıyorsanız, Luca Spanedda tarafından düzenlenen Pesto Calling (artes.travel/pesto-calling) atölyesine katılabilirsiniz.

Cenova’da Kristof Kolomb’dan kaçış yok. Saygı du- ruşu için, Piazza Dante’deki büyüdüğü evi ziyaret edebilirsiniz (1684’te Fransızlar tarafından yerle bir edilen yapı, daha sonra yeniden yapılmıştı.)

İtalya’nın en büyük denizcilik müzelerinden biri olan Galata Museo del Mare’yi (galatamuseodelmare.it) ziyaret ederek Cenova’nın okya- nus ötesine uzanan yolculukları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Nerede kalmalı?

En akıllıca seçim, Grand Hotel Savoia (0039 0102 7721; grandhotelsavoiagenova.it). 19’uncu yüzyıldan kalma bir binada yer alan otel, art nouveau detayları, hoş avizeleri ve antikalarıyla göz okşuyor. Büyük bir Cenova palazzo’sunda konaklamak isteyenler, Palazzo Grillo’da (0039 010 247 7356; hotelpalazzogrillo.it) tonozlu girişten ge- çerken ve anıtsal merdivenlerinden inerken kendinizi kentin aristokratlarından biri gibi hissedebilirsiniz. Via Garibaldi’de UNESCO Dünya Mirası listesindeki yapılardan biraz ötede yer alan Vecchia Genova (0039 010 251 0017; vecchiagenova.com), bir B&B cevheri; sadece üç odası ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz hoş bir terası var. Valéry Guest House (0039 329 002 9031; valeryguesthouse.com), adını 1892 yılında burada yaşamış Fransız şair Paul Valéry’den alıyor. Palazzo Montanaro’da bulunan otelin eski kent manzaralı iki şık odası var.

Nerede yemeli?

Ligurya sokak yemeklerinin tadına bakmak için, ra- hat bir ortamı olan Ostaja San Vincenzo’ya (0039 010 565 765) gidin. Burada mutlaka tatmanız gereken lezzetin adı, torta (sebzeli pie). Bir Cenova klasiği olan torta, genellikle öğle yemeklerinde ve bir aperitifle yeniyor. Cenova’dan focaccia tatmadan ayrılmayın. Dışı çıtır, içi yumuşacık olan bu ekmeğe İtalya’nın her yerinde rastlayabilirsiniz ama Cenova’dakiler biraz farklı: Daha yassı ve yerel zeytinyağıyla yapılıyor.

Mercato Orientela’nin yanındaki Zena Zuena (0039 010 561 232; zenazuena.com), kentin en iyi focaccia’sını yapıyor. Antica Osteria di Vico Palla (0039 010 246 6575; osteriadivicopalla.com), eski limanda yer alan cıvıl cıvıl bir osteria ve cucina povera’da (fakir mutfağı) uzman. Burada, mürekkep balığı mürekkepli trenette’li (Ligurya’ya özgü bir makarna çeşidi) ahtapot ragu gibi lezzet olarak epeyce zengin yemekler yiyebilirsiniz.

Bir Best Western City otelinde yer almasına karşın Locan- do Pesciolino (0039 010 553 2131; locandapesciolino.it) patatesli ve pestolu kalamar, midyeli şalgamlı gnocchi gibi yaratıcı yemekler servis ediyor. Adını bir gemiden alan GE 8317 (0039 010 856 8866; ittitu-rismogenova.it), kendi restoranını işleten balıkçı geleneğini sürdürüyor. Dışarıdaki masalardan birine oturun ve deniz manzarasına nazır, taze balık ve deniz mahsullerinin tadını çıkarın.

Son dakikada

Cenova’da bugün sadece 18 balıkçı teknesi çalışıyor. Balıkçı kooperatifinin gozzo denilen geleneksel teknelerinden biriyle açılırsanız yakaladığınızı pişirip yeme fırsatı da buluyorsunuz.

İpucu

Deniz ve güneş keyfi için GE 8317’nin de bulunduğu pastel renkli balıkçı köyü Boccadasse’nin şirin plajına gidin.

Seyahat bilgileri

Para birimi Euro. Yerel saati Türkiye’ninkinden bir saat geride. Umuma mahsus pasaport sahiplerinin ziyaret etmek için Schengen vizesi alması gerekiyor.

Ulaşım

Cenova’ya Milano aktarmalı gidebilirsiniz. Türk Hava Yolları’nın (turkishairlines.com) İstanbul Havalimanı’ndan, Pegasus Airlines’ın (flypgs.com) İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Milano’ya uçuşu var. Milano-Cenova arası arabayla 2,5 saat sürüyor.

Kaynaklar

Visit Genoa’da (visitgenoa.it) Cenova ziyaretinizi planlarken işinize yarayacak, size ilham verecek ipuçları bulabilirsiniz.

↑ Back to top