0

Uluslararası 4.Bursa Gastronomi Festivali İçin Son Çağrı! “Rota Yeniden Oluşturuluyor”

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası 4.Bursa Gastronomi Festivali son gününde zengin programı ile devam ediyor. İlk iki gündeözel oturumdan panel-söyleşiye, Coğrafi İşaretler Zirvesinden gastro sahneye,sunumlardan yarışmalara, lezzet atölyelerinden sanatsal etkinliklere yüzlerce program gerçekleştirilen festivalin son günü de zengin içeriği ile dikkat çekiyor.

 

Bir açık hava müzesini andıran 8 bin 500 yıllık tarihi ile somut ve somut olmayan kültürel ve turistik değerlerinin yanı sıra köklü gastronomisi ve mutfak kültürüne sahip olan Bursa, “Rota Yeniden Oluşturuluyor”mottosuyla geçmişten geleceğe uzanan bir mutfak yolculuğunuUluslararası 4. Bursa Gastronomi Festivali ile yaşıyor.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festival, üçüncü ve son günü olan bugün de Merinos Parkı başta olmak üzere tarihi hanlardan ilçelere, kentin dört bir yanında hayat bulacak. Organizasyon, Bursa’nın köklü mutfak kültürünü, zanaatkârlık geleneğini ve üretici gücünü; sanat, tasarım ve kültürle buluşturarak çok yönlü bir gastronomi kimliği sunmaya devam edecek.

 

Dün Mutfak Dostları Derneği iş birliği ile Gastro Söyleşi alanında düzenlenen panel ve söyleşiler; tam anlamıyla gastronomi dünyasını mercek altına aldı.  

Yerli ve yabancı şeflerin gastro sahneleri ve Bursa’ya özgü ürünlerle yaratılan lezzetlerin sunumu, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Maria Ekmekçioğlu, Cüneyt Asan, Yunus Emre Akkor, Rafet İnce, Doğa Çitçi, Yaren Çarpar, Ömer Bozyap, Asuman Kerkez, Memet Özer, Murat Özipek, HazerAmani, Gökhan Çilak ve Eyüp Kemal Sevinç gibi tanınan birçok şef, Bursalı şeflerle birlikte sahne alarak; ‘Keles Kuzusu’ndan ‘Kestane Şekeri’ne, ‘Gürsu Bamyası’ndan ‘GedelekTurşusu’na, ‘İnegöl Köftesi’nden ‘Tahinli Pide’ ve ‘Cevizli Lokum’a kadar birçok lezzeti sahnede hazırladı.

 

Programlara Yoğun Katılım

“Mutfakta Dengeleri Değiştirmek: Kadının Gücü” paneli ile kadın şeflerin görünürlüğü ve ilham verici deneyimleri paylaşıldı. Gazeteci Meliha Okur moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Şefler Maria Ekmekçioğlu ve Yaren Çarpar ile Sıdıka Lokantası’ndan Belgin Gerçeksi konuşmacı olarak katıldı.

Söyleşi çadırında düzenlenen; “Bursa Mutfağının Bilinmeyenleri”, “Gastronomiyi Dijitalde Tatmak”, “Sosyal Gastronomi: Sosyal Değişimde Gıdanın Üretim ve Sunum Boyutlarıyla Rolü”, “Gastronomi Kültürü, Sanat ve Zanaat”, “Gastronomi Kültürünün Yeme-İçme Sektöründeki Gelişmeye Etkileri”, “Yemek Kültürünün İletişimi: Gelenekselden Dijitale Geçiş”, “Gastronomi Diplomasisi: Sofradan Kültürel Markaya”, “Türkiye’de Zeytin ve Zeytinciliğin Durumu; Marmara Zeytinciliği”, “Tarımda Kaynak Kullanımı; Su ve Toprak Sağlığı İçin Adımlar”, “Gastronomi Rotası Deneyimleri” ve “Kooperatiflerden Kent Sofralarına: Kadın Emeğinin Gastronomideki Yeri” başlıklı söyleşilere gastronomi profesyonellerinin yoğun katılımı dikkat çekti.

 

Miras Kayıt Altına Alındı!

Festival öncesinde İzmir, Antalya, Hatay ve Bursa’dan akademisyen ve gastronomi öğrencileri, “Mutfak Mirasına Sahip Çık!” projesi ile köylerde kayıp reçetelerin peşine düştü ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri, proje kapsamında kayıt altına aldı. Kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerin keşfi ve envanter çalışması dünDokuz Eylül Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Doç. Dr. Turgay Bucak, Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Doç. Dr. AdemArman, Bursa Uludağ Üniversitesi Aşçılık Programı’ndan Öğr. Gör. Fatih Yıldırım ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Aşçılık Programı’ndan Öğr. Gör. Dr. Duygu Babat tarafından paylaşıldı.

Kreatif Direktörlüğünü İletişim Stratejisti-Gastronomi Yazarı Zeynep Kakınç, Proje Koordinatörlüğünü BM Dünya Gıda Programı SorumlusuYalçın İnam’ın yaptığı proje ile Bursa’nın zengin gastronomi mirasıyerinde incelenerek kayıt altına alındı, unutulmaya yüz tutmuşmutfak pratiklerini gelecek kuşaklara aktarmak amaçlandı. Çalışmakapsamında hem Girit göçmen mutfağı hem de Tirilye’nin tarihselmutfak kültürü, alan araştırmaları aracılığıyla ayrıntılı biçimde elealındı.

 

Bursa Aşçılar Derneği katkıları ile düzenlenen Liseliler Yarışıyor, Üniversiteliler Arası Yıldızlar Takımı Kapalı Kutu Yarışması ve Profesyonel Aşçılar Yarışıyor isimli yarışmalarda ziyaretçiler de heyecanlı dakikalar yaşadı.

Uluslararası Lezzetler’de Moldova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Ukrayna sahne alarak gastronomide kültürlerarası bir köprü oluşturdular.

Alternatif Sahne’de Grup Rh+’in canlı müzik performansı, Yarışma, Film Gösterimi ve Sürdürülebilirlik Perspektifinde Atık Gıdaların Can Dostlarımızın Beslenmesinde Kullanımı etkinlileri gerçekleştirildi.

Festivalin ikinci gününün son Ana Sahne etkinliği Cengiz Ateş konseri ile ziyaretçi ve katılımcılar günü eğlence ile bitirdi.

 

Bugün Neler Var?

İlk iki gün yoğun ilgi gören programlara, bugün katılım ve ilginin daha da artması bekleniyor. Bugünün panel ve söyleşileri Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gastro-Der iş birliği ile gerçekleştirilecek. Söyleşi çadırında düzenlenecek olan; “Bursa Gastronomisinde Yeni Vizyon”, “Gastronomi Turizmini Şekillendiren Kent Markaları”, “Balkanlardan Gelen Sıcak Mutfak Akımı”, “Gastronomide Yeterlilik, Sürdürülebilirlik ve Sorumlu Tüketim”, “Bursa Gastronomisinin İzleri”, “Bursa’nın Lezzet Ekonomisi: Tarım, Üretim ve Yerel Kalkınma”, “Bursa’da Gastronominin Turizme Olan Etkisi” ve “Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım” başlıklı panel ve söyleşilerde sadece Bursa’nın değil gastronominin her disiplini konunun uzmanlarınca mercek altına alınacak.

 

Bursa’nın cantık, tahinli pide, cevizli lokum, Gedelek turşusu, süt helvası gibi yerel lezzetleri üzerine gerçekleştirilecek atölyelere ziyaretçilerbugün de katılım sağlayacak. Kadın kooperatiflerinin de etkin rol alacağı birçok atölyede, ustalar yerel lezzetleri baştan yaratacak.

Bu yıl Bursa’da, gastronomi yalnızca damakta değil; kültürde, sinemada ve anlatıda da iz bırakacak. Farklı sahne ve mekânlarda düzenlenecek yemek sunumları, gastro sahneler, defile, yarışmalar, atölyeler, gastronomi temalı film gösterimleri, yönetmen-yapımcı katılımlı sohbetler ve konserlerle ziyaretçiler dopdolu ve eğlenceli bir güne tanıklık edecek.

 

Uluslararası 4.Bursa Gastronomi Festivali, ilk iki gün yoğun ilgi gördü. Son gün olan bugün de halkın ve sektör profesyonellerinin yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

Yerel, ulusal ve uluslararası şefler, gelenek ile geleceği aynı sofrada buluşturan asırlık lezzetler, sunum ve tadım etkinlikleri, söyleşiler, Bursa’nın köklü lezzet durakları, kadın üreticilerin el emeği lezzetleri, atölyeler, yarışmalar, konserler ve çok daha fazlası için bugün son gün!

Uluslararası 4.Bursa Gastronomi Festivali son gününde, Merinos Parkı'ndasektör profesyonellerini ve lezzet tutkunlarını bekliyor.

↑ Back to top