MENDOZA
Bu Arjantin kentinde hayata bağlar yön veriyor: Bisikletle bağları dolaşın, yeraltı mahzenlerini keşfe çıkın, kentin vintage ruhunu deneyimleyin.
Neden gitmeli?
And Dağları’nın eteklerine tünemiş Mendoza’da manzara insanı, copa de vino’lardan bile daha hızlı çarpıyor. Arjantin’in en geniş ve en önemli bağ bölgesi, ülke mutfağının çıtasını yükselten resort’lar ve restoranlarla yeniliklere imza atmayı sürdürüyor. Malbec tacını koruyor, ama artık birçok üretici, torrontés ve bonarda gibi popü laritesi giderek artan üzüm çeşitlerini de ekiyor. Size de bölgeyi keşfederken tek tek onların tadına bakmak kalıyor!
Ne yapmalı?
Mendoza’nın geniş bulvarlarındaki kafelerde takılırken ya da Avenida Arístides Villanueva’daki yerli tasarımcı butiklerine bakınırken zamanın nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz.
Ama unutmayın, buradaki asıl atraksiyon, Maipú, Luján de Cuyo ve Uco Vadisi’ndeki bağlar ve üreticiler; kapısı çalınacak 100’ü aşkın mahzen var.
Kentten sadece 20 dakika uzaklıktaki Maipú’nun düz yolları, bisiklete binmeye müsaitler. Lokal bir enstitü olan Mr Hugo Wineries and Bikes (Urquiza 2288; 0054 261 497 4067), kiralık bisikletlerle bağ haritası sağlıyor.
Halen 10 bin litrelik Fransız meşe fıçıları kullanan iki Arjantinli üreticiden biri olan Bodegas López (0054 261 497 2406; bodegaslopez.com.ar) ile yeraltı mahzeninde tadım düzenleyen aile işletmesi, daha modern Bodega SinFin (0054 261 491 4409; bodegasinfin.com), en iyiler arasında yer alıyor.
Luján de Cuyo’s Ruca Malen (0054 261 553 7164; bodegarucamalen.com) gibi yemeklerini kırmızı ve beyazlara göre şekillendiren işinin ehli restoranlardan birinde, altı tabaklı nefis tadım menüsüyle uzun bir öğle yemeği molası vermeyi ihmal etmeyin.
Başı karlı Andlar’a daha yakından bakmak için Kahuak gibi (0054 261 423 8409; kahuak.com. ar) lokal bir tur operatörünün düzenlediği binicilik turuna katılın. Eyer üstünde keyifli bir yolculuğun ardından sizi geleneksel Arjantin parrilla’sı (barbekü) bekliyor olacak.
Nerede kalmalı?
Merkezi bir konuma sahip çekici Plaza Italia Bed & Breakfast (0054 261 423 4219; plazaitalia.net), antika mobilyalarla döşenmiş ve bilgili sahipleri, otel misafirlerine her çeşit bağ deneyimi için yardımcı oluyor. Yakındaki Park Hyatt Mendoza (0054 261 441 1234; hyatt.com), zarifçe restore edilmiş bir 19’uncu yüzyıl cephesinin arkasına saklanmış. Otelin kendine ait bir tadım odası var. Fıçıdan kendi şişenizi doldurmak ister misiniz? Yanıtınız evetse kentin 1,5 saat güneyinde, Uco Vadisi’ndeki The Vines Resort & Spa’da (0054 261 461 3900; vinesresortandspa.com) bir gece geçirin. Ultra modern Casa de Uco da (0054 9261 539 7551; casadeuco.com) benzer nefes kesici dağ manzaralarına nazır, üstelik bir rooftop teleskobu var. Kente yakın olan Finca Adalgisa (0054 261 496 0713; fincaadalgisa.com), asırlık bir malbec bağında yer alıyor ve kırsal cazibesiyle büyülüyor.
Seyahat bilgileri
Para birimi Arjantin pesosu. Yerel saati Türkiye’ninkinden altı saat geride. Umuma mahsus pasaportlar 90 güne kadar vizeden muaf.
Ulaşım
Türk Hava Yolları’yla Sao Paulo üzerinden (sadece duraklama, uçak değişikliği yapılmıyor) Buenos Aires’e uçtuktan sonra yerel bir havayolu şirketiyle Mendoza’ya varabilirsiniz.
Nerede yemeli?
Bröd (brod.business.site), nefis yumurtalı yemekler ve gurme sandviçlerin yanı sıra kentin en iyi pastane mamulleri ve keklerini yapıyor.
Birinci sınıf bir kahve için, hafif atıştırmalıklar da servis eden Silla 14 Café’ye (0054 261 429 8833; silla14cafe.com.ar) gidin.
Klasik biftekten üstüne jambon, domates ve eritilmiş peynir koyulmuş Milanesa napolitana’ya (steak pane) kocaman ev yapımı yemekler servis eden kaba ama iş görür Fuente y Fonda’da (0054 261 429 8833) akşam yemeği ayarlayın.
Montevideo’daki restoranda yemeğin sonunda ikram edilen tatlıya yer ayırmayı unutmayın: Genellikle, bir parça dulce de leche (süt karameli) ile servis edilen krem karamel oluyor. Şarküteriden süper bir restorana dönüşen Azafrán’da (0054 261 429 4200; azafranresto.com) yer ayırtın. Menüdeki 500 şişe arasında kaybolmak işten bile değil. İyisi mi işi someliyeye bırakın ve yerli geyik eti içeren ravioli’nin yanına en çok yakışacak kadehi o seçsin.
Ünlü Arjantinli şef Francis Mallmann’ın (Vines Resort & Spa’nın menüsünde de onun imzası var) parlak buluşu 1884 Restaurante’yi (0054 261 424 2698; 1884restaurante.com.ar) denemeyi de unutmayın. Taksiyle kent merkezinden 10 dakika uzaklıktaki eski bir yapıda yer alan restoran, Mallmann’ın imzası sayılan ‘yedi ateş’ stilinde pişirilmiş kaliteli ette uzman.
Son dakikada
Küçük üreticilerin bağlarının mahsullerini tatmak için adresiniz Wine Not? (0054 261 565 8970; winenotmendoza.com).
İpucu
Dükkânların çoğu pazar günü kapalı. Bugünü kent merkezinden bir saatten az bir mesafedeki Termas Cacheuta (termascacheuta.co) kaplıcasına gidip yorgunluk atmaya ayırabilirsiniz.
↑ Back to topLatest
- Latest
- Food and Travel
- 2016 Sayıları
- Ağustos Sayısı 2014
- Ağustos Sayısı 2015
- Ağustos Sayısı 2016
- Aralık Sayısı 2013
- Aralık Sayısı 2014
- Aralık Sayısı 2015
- Ekim Sayısı 2013
- Ekim Sayısı 2014
- Ekim Sayısı 2015
- Eylül Sayısı 2014
- Eylül Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2014
- Haziran Sayısı 2015
- Haziran Sayısı 2016
- Kasım Sayısı 2013
- Kasım Sayısı 2014
- Kasım Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2014
- Mart Sayısı 2015
- Mart Sayısı 2016
- Mayıs Sayısı 2014
- Mayıs Sayısı 2015
- Mayıs Sayısı 2016
- Nisan Sayısı 2014
- Nisan Sayısı 2015
- Nisan Sayısı 2016
- Ocak Sayısı 2014
- Ocak Sayısı 2015
- Ocak Sayısı 2016
- Seyahat
- Şubat Sayısı 2014
- Şubat Sayısı 2015
- Şubat Sayısı 2016
- Temmuz Sayısı 2014
- Temmuz Sayısı 2015
- Temmuz Sayısı 2016
- Gurme Seyahat
- Haberler
- Yemek