0

HATAY – Akdeniz’in lezzet simyası

Uluslararası  Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ne çok az kaldı. 600 çeşit yemekle sıradışı bir mutfak kültürünü sırtlayan Hatay, 3-6 Eylül’de dünyaca ünlü şefleri, gurmeleri ağırlayacak, çeşitli gastronomi etkinliklerine evsahipliği yapacak.

Hatay hummalı bir hazırlık içinde. Tarihî yapılar onarılıyor; yaylalar, köyler, oteller, restoranlar misafirlerini en iyi şekilde ağırlayabilmek için kendilerine çekidüzen veriyor; nefis yerel lezzetlerin sırları son bir kez gözden geçiriliyor. Çünkü geri sayım başladı: Hatay Valiliğinin koordi- nasyonunda  Hatay İl  Yenilik Platformu projesi kapsamında  3-6 Eylül arasında uluslararası Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri düzenlenecek. Etkinlik  şüphesiz  kente  ve bölgeye,  ayrıca Türkiye’nin  yeme-içme sahnesine büyük hareketlilik getirecek.

Fransa’dan İtalya’ya, Lübnan’dan Fas’a, Bosna-Hersek’ten  Yuna- nistan’a birçok Akdeniz ülkesinden dünyaca ünlü şefler ve gurmelerin davet edildiği, tarihî mekânlarda çok özel etkinliklerin sahneleneceği, yemek gösterilerinin halkı ve profesyonelleri bir araya getireceği Mut- fak Günleri’nin çalışmaları bir yıldan uzun bir süredir devam  ediyor. Etkinliğin proje paydaşı  Anadolu Halk Mutfağı Derneği’nin başkanı Adnan Şahin, bu işe en  çok gönül koyanlardan: “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri etkinliği, Akdeniz’in gizemlerle  dolu lezzet hazinesinin, Hatay coğrafyasında açılmasıdır” sözleriyle etkinliğe verdiği önemi or- taya koyan Şahin’e göre etkinlikle ulusal ve uluslararası platformlarda Hatay bölgesinin mutfak kültürlerinin tanıtılması amaçlanıyor.

Antakya ve çevresi baharat alanında engin bilgilere sahip, ama bu bilginin ikiye, üçe  katlanması için kültürlerin buluşması bulunmaz bir fırsat. Bilgi alışverişinin  en parıltılı kaynağı, dünyaca  ünlü Faslı kadın şef Choumicha  Chafay. Chafay’ın lakabı ‘Baharat Kraliçesi’. Bu la- kabı, her açıdan  hakkediyor. Fas,  Fransa ve İspanya’da TV yemek programları yapan ve 30’a yakın kitabı bulunan Chafay, 2013’ten bu yana Dar Choumich markası altında biyo-baharatlar satıyor.

Devamı FOOD and TRAVEL AĞUSTOS SAYISINDA.
↑ Back to top

Yorumlar

İlk yorum yapan siz olun.

Yorum yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.