0

Alternatif yaz rotalarında bu kez Edremit’i inceliyoruz. Köylere, yeşil tepelere uzanan yokuşlu sokaklara, doğa yürüyüşlerine, kıymetli yerel restoranlarına hak ettikleri vakti verdiğinizde, bölgeye olan aşkınızın katlanarak artacak.

Edremit denilince akla gelen ilk şey, dev zeytin ağaçlarından toplanan zeytinler, boğazı yakan meyve kokulu nefis zeytinyağları, Assos Babakale’den gelen taze balığın, kabuklunun başrol oynadığı, ot kavurmalarıyla dolu sofralar, peynirin ve sütün, yoğurdun en lezzetleri…

Baba mesleklerini sürdüren dükkânları, hayata yetişmeye çalışmayan sakin, rahat insanı, dokunulmamış bir doğallığı, tatil havasını elinde tutuyor.

Güre’ye doğru yaklaşık 3-4 kilometre sonra beliren Antandros Antik Kenti’ni ilk anda fark etmek kolay değil. Kentin yükseldiği yamaç boyunca devam eden kazı çalışmaları için maalesef yeterli bir güvenlik de yok.

Zeytin ağaçlarının arasındaki alanın mülk sorunu sonlanmadığı için kazı çalışmaları istenilen hızda ilerleyemiyor. Ören ve Altınoluk arasında stratejik bir konuma sahip kent Pelasg’lar tarafından kurulmuş.

Kazıda çıkanların bir kısmını Balıkesir Müzesi’nde de sergileniyor. Sakin meydanı, nostaljik berberi ve fırınıyla tam bir Ege köyü olan Güre, genelde şifalı sularıyla biliniyor.

Sahili ise apayrı bir dünya. Bölgede yaşayanların yaz kış dolup taşırdığı iskele restoranları, çarşısı hep hareketli. Hemen herkesin favorisi, tarihî bir zeytinyağı fabrikasından dönüştürülen, adını da koruduğu fabrika bacasından alan Bacca Restaurant. Fabrikanın izlerini taşıyan mekânın şömineli iç salonu da iskelesi de denize sıfır masalarıyla özellikle gün düşerken muhteşem manzaralar veriyor.

Babakale’den gelen torikle yapılan lakerda, sıcak ot kavurmaları, çıtır kabak kızartma, sakız soslu tava ahtapot sofranın güzellerinden.

Levrek sunumu ise restoranın imzası. Filetoları çıkarıp minik lokmalar halinde tavada sosla pişiriyorlar. Kılçığı da üzerinde kalan etlerle ızgara ediliyor.

Bölgede zeytincilik mübadele öncesinden bu yana yüzyıllardır süren bir gelenek. Edremit tipi denilen zeytin ağaçları, 1800’lerde büyük bir yangın atlatan Midilli’ye de götürülerek ekilmiş.

200 metreye kadar zeytin yetişiyor, sonra çam başlıyor. Güre’den Edremit’e devam ederken Sarıkız Heykeli’yle meşhur Akçay’ın iskelesi karşınıza çıkıyor.

Edremit Körfezi’nin tam içinde kıvrılan belde adını, denize dökülen berrak Akçay Deresi’nden alıyor. Akçay’ın 15 yıllık restoranı İstasyon, lokallerin favorisi.

Bölgede balık ve meze restoranı çok ama Akçay’daki İstasyon’un modern ortamı farklı. Kayalıklı deniz manzarasına bakan dış bölümde yaz kış dalga sesleriyle yemek yiyebiliyorsunuz. Sahibi Kim Tesch, Türk eşi Işıl Tesch’le birlikte bölgeye, malzemesine doğma büyüme Akçaylı’dan daha hakim.

Edremit’e aç bir karınla vardıysanız o kadar şanslısınız ki. Önce eski çarşıların sokak aralarında saklanan kara fırını bulmanız gerek.

Malkoç Fırın, yarım saatte bir sıcak gevrek simit ve galeta çıkarıyor. El yakan simitleri alıp biraz ilerideki Tıflıpaşa Helvacısı’na doğru koşun. Tıflıpaşa tam 10 kuşaktır tahin ve helva üretiyor.

Tamamen Balıkesir çevresinden gelen yerli susamı kullanıyor, ‘Edremit susamı eken kalmadı’ diye dert yanıyorlar.

NEREDE YEMELİ 

Cumhuriyet Lokantası Cumhuriyet’te yemeden Edremit’e gitmiş
sayılmazsınız bizden uyarması. İnönü Cad. No 10 Edremit; 0266 373
09 76; edremitcumhuriyetlokantası.com

Bacca Restaurant Denize hakim konumu ve fabrikanın atmosferi yazkış harika. İskele Mah. Barış Cad. Edremit; 0266 384 85 80

İstasyon Restaurant Özellikle romantik bir yemek planlıyorsanız mutlaka İstasyon’u tercih edin. Turgutreis Cad. No: 27 Yenimahhalle, Akçay; 0266 384 61 65; istasyonrestaurant.com

Tıflıpaşa Helvacısı Sadece Edremit için değil hepimiz için ayakta
kalması çok önemli bir değer. 10 kuşaktır geleneksel tahin ve helva
üreten dükkandan ballı tahin helvası ömürlük bir lezzet. Gazicelal Mah. Sok. No 12/C Edremit; 0266 372 36 87

Ahmet Efendi Yoğurt Evi Ağatekin ailesi nesillerdir bu işi yapıyor.
Ahmet Ağatekin’in höşmerimine ve koyun yoğurduna doymak mümkün değil. İnönü Cad. No: 61 Edremit; 0266 373 73 88, 0532 357 94 32

Hasbi Ağa 12 ay beklemiş kelle peyniri ve koyun sütü höşmerim için
adresiniz. Cumhuriyet Cad. No: 97 Edremit; 0266 432 16 11, 0532
566 36 98

Yerli susamdan ürettikleri tahinin ayıklanmamış kabuklu ve çifte kavrulmuş çeşitleri de var. Eski geleneklerin hepsini sürdürüyor, susamı kara fırında kurutup taş değirmende öğütüyorlar.

Çarşının bir diğer önemli durağı ise Ahmet Efendi Yoğurt Evi. Sahibi Ahmet Ağatekin, aynı ismi paylaştığı dedesinden kalan dükkânda höşmerim yapıyor. Elinin lezzetinden mi, göz ayarının sihrinden mi bölgede pek çok yerde tadabileceğiniz höşmerimi onun gibi yapan yok.

Höşmerimi kaşık kaşık bir iki dakikada bitirmek kolay da yapımı gerçekten zor. Dükkânda hakiki koyun kelle peyniri ve dondurmadan farksız kıvamda muhteşem bir koyun yoğurdu da var.

Edremit’in koyun sütünden kelle peyniri meşhur. Eski usulünde tamamen koyun sütünden yapılanı bulmak kolay değil. Hem Edremit’te hem de farklı beldelerde şubeleri olan Kocabaş Mandıra da lokallerin özellikle sepet peyniri almak için alışveriş ettiği yerlerden.

Yakındaki Havran köyünde yer alan mandıra ve dükkânlar ise herkesin tavsiyesi. Havran Çarşısı’nın sonuna doğru Hasbi Ağa’nın arı gibi işleyen dükkânı beliriyor.

1970’lerde babası Hasbi Yılmaz’ın kurduğu dükkânda kendi peynirini üretmeyi sürdüren İbrahim Yılmaz, 4-12 ay arası beklettiği kelle peynirlerini satıyor.

Bölgenin eskimeyen dostu Cumhuriyet Lokantası. Kibar ve ilgili ev sahibi Ali Gökaslan, her sabah beşte işinin başında. Sabahın ilk ışıklarıyla işkembe ve paça çorbaları servis ediliyor.

Servis elemanlarının her biri ev sahibi gibi güleryüzle, titizlikle çalışıyor. Edremit’in en sevilen yemeklerinden avunya için tepside kızaran yufka üzerine tavuk didiliyor.

Haşlanmış nohut ve yoğurtla birlikte servis ediliyor. Bakmakla doyuran tezgahın hemen karşısında günlük çıkan tatlılar da dizili. Genelde evlerde bulabileceğiniz şerbetli lor tatlısı, irmiği bol bulut gibi kabarık revani üzerinde kaymakla geliyor.

↑ Back to top