0

Avrupa’nın en güzel tarihi kent merkezlerinden birinin çevresinde ördüğü modern yaşamla hayranlık uyandıran İsveç başkenti, özellikle kahve tutkunlarının aklını başından alacak.

Neden gitmeli?

Stockholm’un güzelliği ve moda anlayışı insanı rahatsız edecek kadar güzel. Ama bu, ulaşılabilir bir güzellik; onu keşfetmesi de sevmesi de çok kolay. 57 köprüyle birbirine bağlanan 14 adaya yayılmış Stockholm yürüyerek gezilebilecek büyüklükte. Her semtin kendine has bir karakteri var. Buna rağmen birbirlerine o kadar yakınlar ki aynı gün birkaç bölgede kolaylıkla zaman geçirebilirsiniz. Her semtte trend belirleyen tasarım dükkânları, yenilikçi restoranlar, muhteşem müzeler, parklar ve nezih bir atmosfer bulacaksınız. Eski kent Gamla Stan, masal kitaplarına benzeyen binaları, görkemli sarayları ve daracık taş sokaklarıyla Avrupa’nın en göze çarpan tarihî bölgelerinden. Bu zaman kapsülünden birkaç adım ötede ise modern kent merkezi, ışıl ışıl parıldıyor.

Ne yapmalı?

Gamla Stan’de yürüyerek güne başlayın. Ortaçağ sokaklarında dolaşarak deniz kenarına gidin ve 18’inci yüzyıldan kalma kraliyet sarayı Kungliga Slottet’i görün. Stockholm’ün en ünlü binası, belediye konağı Stadshuset, Nobel Ödülleri adına verilen yemekte dünyanın en saygın insanlarını ağırlıyor. Bir zamanlar kraliyet sarayının avlanma yeri olan, bugün ise kentin en ferah parklarına evsahipliği yapan, yemyeşil ormanlarla kaplı ada Djurgården da konağın yakınlarında. Çağdaş sanat işlerine göz atmak, ayrıca ülke tarihini öğrenmek için iki sanat müzesini mutlaka gezin.

60’lı yıllarda Andy Warhol, Robert Rauschenberg ve Niki de Saint Phalle’yi İsveçli sanatseverlerle tanıştıran Moderna Museet’ye (modernamuseet.se) ziyaretçiler bugün Picasso, Dali, Pollock ve De Chirico’nun işlerini görmeye gidiyor. Birkaç dakikalık yürüme mesafesindeki Ulusal Müze’de ise Ortaçağ’dan kalma çizimler ve dekoratif sanatların yanı sıra Rembrandt, Degas ile Hollanda ve İsveç işleri sergileniyor. 1628’de, ilk seferi için demir aldıktan yirmi dakika sonra batan savaş gemisi Vasa’ya adanmış Vasa Müzesi’ni (vasamuseet.se) görmeden dönmeyin.

Nerede kalmalı?

Her şeyiyle İskandinav tarzı bir otel arıyorsanız Nacka sahilindeki Hotel J (hotelj.com) tam size göre. Kent içinde deniz kaçamağı sunan otel, meşe mobilyalarla döşenmiş. Retro ama şık atmosferli Hotel Rival (rival.se) ise ABBA üyesi Benny Andersson’un sahibi olduğu bir tasarım oteli. Odalarda ünlü İsveç filmlerinin posterleri asılı. Ayrıca, 1940’lardan kalma vintage bir sinema salonu ve art-deco kokteyl barı var.

Nerede yemeli?

Bir İsveçli her gün ortalama 4-5 bardak kahve içiyor; dolayısıyla ülkede kafe kültürü epey zengin. Fika (“bir kahve söyleyip keyfine bakmak” anlamındaki İsveççe kelime) kültürünün bir parçası olmak için ev yapımı sandviçleriyle de gönülleri fetheden Lisas Café & Hembageri’ye (0046 8 640 36 36), vejetaryen menüsüyle de göze çarpan Hermans Trädgårdé’ye (hermans.se) veya ferah açıkhava mekânı Mälarpaviljongen’e (malarpaviljongen. se) uğrayın. Geleneksel İsveç yemekleri denemek için küçük ama şirin restoran Kryp In (restaurangkrypin.se) ideal. Somon carpaccio ve tütsülenmiş geyik salatasının ardından safran ve aioli soslu (sarımsak, zeytinyağı ve yumurtadan yapılan bir sos) güveçten yiyin.

İsveç’in en iyi restoranlarından Esperanto (esperantorestaurant.se), suyosununda kömür ateşiyle pişen morina balığı gibi sofistike lezzetler sunuyor. Hiçbir şekilde elektrikli veya gazlı ocak kullanmayan, servis ettiği yemekleri sadece kömür ateşinde pişiren Ekstedt’in (ekstedt.nu) ünlü şefi Niklas Ekstedt mutfakta harikalar yaratıyor. Sıcak bir atmosfere sahip restoranda salatalık ve denizyosunuyla servis edilen mavi midyeyi deneyin. Kafe, bitki dükkânı ve fırın olarak hizmet veren Rosendals Trägård (rosendalstradgard.se) – yani Rosendal’ın Bahçesi – organik tarımla elde ettiği mahsulleri kullanıyor.

Farklı ülkelerin sokak yemekleri ve çok kültürlü bir ortam için Hötorgshallen’a (otorgshallen.se) gidin. Yemek tezgâhlarında taze deniz ürünlerinden humus ve kokulu çaylara her şey satılıyor.

Son dakika

Bu sene Stockholm’de düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması’nın yarı finalleri 10 ve 12 Mayıs’ta, finali ise 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. Yarışmayı yerinde izleyemeseniz bile sokaklardaki coşkusuna şahit olabilirsiniz.

İpucu

İsveçli mobilya tasarım dehalarının işlerini görmeden kentten ayrılmayın. Örneğin, kimilerinin stilini ‘kırsal rokoko’ olarak adlandırdığı Carl Malmsten’ın (1888-1972) tasarımlarını Östermalm’daki dükkânında görebilirsiniz.

Seyahat bilgileri
Para birimi İsveç kronu. Yerel saati Türkiye’den bir saat geride yer alıyor. Schengen vizesi istiyor.

Ulaşım
Türk Hava Yolları’nın (turkishairlines.com) ve Pegasus Airlines’ın (fly-pgs.com) İstanbul’dan Stockholm’e direkt uçuşu var.

Kaynaklar
Stockholm Turizm Ofisi’nin resmi sitesi visitstockholm.com’da konaklama, restoran, kafe önerileri bulabilirsiniz.

↑ Back to top