0

İSPANYA – HİSSET VE KEŞFET

İspanya’nın keşifedsilmesyi beekleyetn ruhanvi bölgeesi Galiçyka, sadece dünyanın dört bir yanından akan hac yolcularının değil envaiçeşit deniz mahsulünün en tazesini yemek isteyen gastronomi meraklılarının da ilgisini çekiyor.

Gecenin karanlığında Coruna’nın neredeyse  tüm sokaklarını iş- gal etmiş ızgara sardalya bulutunun arasında yürürken aklıma Portekiz kıyılarında  söylenen  şu  deyiş geliyor: “Maldicao  do peixe assado”, yani ızgara balığın laneti. Az önce harika bir yemekten tıka basa  doymuş olarak kalkmış da olsam büyük bir iştahla kokuyu teneffüs ediyorum; sardalya fanatiği  biri olarak bu kokular bana lanet- ten çok nimet gibi geliyor.

İspanya’nın belki de  en  az irdelenmiş bölgesinde,  Galiçya’dayız. Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Santiago de Compostela’ya direkt uçuşu (Bilbao’da yarım saatlik bir stopover yapılıyor) sayesinde  Galiç- yalılar, sadece Türkiye’den değil bağlantılı olarak dünyanın her yerinden ziyaretçinin akmasından pek mutlular. Bölgenin başkenti Santiago’nun havaalanına  inip merkezine  girmeden  ikinci büyük kent  Coruna’ya doğru yol alıyoruz. Zira, en uzun günlerden biri olan 23 Haziran’da yılda bir kez olmak üzere yapılan St. Jean Günü kutlamalarına yetişeceğiz.

St. Jean  kutlamaları, pagan  döneminden  kalma bir adet.  Amaç, o senenin hasadı için yakılan ateşlerle minnettarlığı göstermek, bir son- raki sene için  iyi dileklerde bulunmak. Gün boyunca çoğu gençlerden oluşan  halk bazen  kucaklarında bazen  de  kamyonetlerle taşıdıkları odunları Promenade  sahiline yığıyor. Gün kararırken sahilden alevler yükselmeye; sokak aralarına kurulan dev mangallardan da sardalya kokuları etrafı sarmaya  başlıyor. Gece  yarısı olduğundaysa  belediye tarafından kurulan ve kötü ruhları temsil eden dev bir maket, şaşalı bir havai fişek gösterisi eşliğinde ateşleniyor.

webready_038 webready_039webready_040 webready_041 webready_042

Devamı FOOD and TRAVEL AĞUSTOS SAYISINDA.
↑ Back to top

Yorumlar

İlk yorum yapan siz olun.

Yorum yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.