0

Türkiye’nin üçüncü büyük adası, eski adıyla Tenedos, başından eksik olmayan rüzgârı, serin denizi ve kaliteli yeme-içme mekânlarıyla size yazın kavurucu sıcaklarını unutturacak.

Neden gitmeli?

Kağıt üstünde yaz mevsiminin son ve en sıcak ayında sürekli esen rüzgâr ve teninize ilk değdiği an tüylerinizi diken diken edecek serinlikte bir denizden güzeli yok. Bozcaada’da sizi böyle efil efil ve zevkten dört köşe olabileceğiniz bir tatil bekliyor.

Ne yapmalı?

Liman ve şirin otellere, yeme-içme mekânlarına ya da butiklere dönüştürülmüş cumbalı eski evlerin sıralandığı dar sokaklar ağında keşfedilecek bir sürü şey var, ama önce denizin tadına bakın.

Denize girilecek plajların en güzelleri adanın güneyinde bulunuyor. En popüleri Ayazma, incecik kumu ve turkuazdan maviye dönen deniziyle tropikal tatil destinasyonlarını aratmıyor. Ayazma’nın arabayla beş, yürüyerek 30-35 dakikalık batısındaki Habbele plajı da benzer bir güzelliğe sahip, üstelik daha tenha. İkisinde de canınız serin bir şeyler içmek istediğinde imdadınıza yetişecek tesisler bulunuyor.

Güneyin bir başka hazinesi, Akvar- yum Koyu. Tesis açısından Ayazma plajındaki konforu beklemeyin. Ancak deniz açısından burası aklınızı alabilir. Lodosa yakalanırsanız o zaman adanın kuzeyine yönelin. Bu bölgede denize girmek için Çayır Koyu’na gidebilirsiniz. Adaya yanaştığınızda ilk önce heybetli Bozcaada Kalesi’ni gezin. Kalenin içinde adanın etrafından çıkarılan amforalar, mezar taşları ve tarihî buluntular sergileniyor. Ada- nın tarihini merak edenler, Rum Mahallesi’nde bireysel girişimlerle kurulmuş şirin Bozcaada Müzesi’ni (bozcaadamuzesi.net) ziyaret edebilir. UNESCO tarafından ödüllendirilmiş müzede eski fotoğraflar, Osmanlı döneminden kalma obje ve evraklar, adalı Rum ve Türklerin evlerinde ve işyerlerinde kullandıkları eşyalar, bağcılıkta kullanılmış çeşitli aletler, belgeler görebilirsiniz.

Bozcaada’da günbatımına doğru olmanız gereken yerse rüzgâr gülleri. Yanınıza bir piknik sepeti alıp Batı Burnu’na gidin, manzaranın keyfini çıkarın. Nerede kalmalı? Adada bir sürü zevkle döşenmiş küçük otel bulunuyor. Ama adanın köklü bağcılık geçmişini de onurlandırmak için limana arabayla 10 dakika uzaklıkta Talay Bağları Konukevi’nde (talaybaglari.com) konaklayın.

Ayazma plajına 10 dakikalık yürüme mesafesinde, bağların tam ortasına yerleşmiş konukevi, eski bir bağevinden dönüştürülmüş ve zevkle döşenmiş dört odası var. Otelin kahvaltısı efsanevi: Taze meyvelerden börek ve tartlara, yerli peynirler ve zeytinlerden ev yapımı reçellere, bağlara nazır kurulan kahvaltı sofrasını uzun süre unutamayacaksınız. İşin güzel yanı, konaklamasanız da rezervasyon yaptırarak burada kahvaltı edebilirsiniz.

Rum Mahallesi’ndeki Otel Kaikias (kaikias.com), butik şıklığın çok güzel bir örneği. Beyaz rengin hakim olduğu, antikalarla süslü otelin kendi plajı ve zengin sabah kahvaltısı servisi var. Adada deniz kenarında konaklamak isteyenler, Akvaryum Bozcaada (akvaryum-bozcaada.com), adını aldığı koyun berrak sularının dibinde ahşap ağırlıklı döşenmiş zarif odalarında misafirlerini ağırlıyor.

Nerede yemeli?

Koreli (korelibozcaada.com) ve Vahit’in Yeri (vahitin-yeri.com) Ayazma plajında. Soğuk mezelerden ara sıcaklara, balık ve deniz mahsullerine, deniz ve güneşin üstüne mis gibi gidecek tatlar sizi bekliyor. Her ikisi akşam yemeği servisi de veriyor. Selçuk Aykan’ın Maya Bozcaada’sı (mayabozcaada.com), bağların arasında bir lezzet mabedi. Ekmeğini, reçelini, pekmezini, peyniri kendi yapan mekânda ister yerli taze balık ve deniz mahsullerini, ister dinlendirilmiş dana ve kuzu etlerini, yerli kadehler eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz. Gidecekseniz mutlaka önceden rezervasyon yaptırın. Canınız iyi kahve istediğinde üçüncü dalga kahvenin Bozcaada çıkarması Coffee Shelter’a (Alaybey Mah. Çınar Çeşme Sok.) gidin.

Bir ada klasiği Ada Cafe’nin gelincik şerbetini ve içine soda katılarak yapılan “gezoz”unu mutlaka deneyin. Salkım Restaurant (0286 697 86 71), farklı Rum mezeleri tatmak için ideal. Son dakikada Alışveriş için Çiçek Pastanesi’nden (0286 697 82 26) sakızlı bademli kurabiye; Alishiro Fırın’dan ada ekmeği alın. İpucu Adanın en yüksek noktası Göztepe’den manzarayı seyredin. Merkezden 30-40 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Seyahat bilgileri

Çanakkale’ye bağlı Bozcaada’nın anakaradan uzaklığı sadece 6 kilometre. Akdeniz ikliminin etkisinde olmasına rağmen kuzey rüzgârları nedeniyle nemsiz ve serin bir havaya sahip.

Ulaşım

Çanakkale-Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’nden kalkan feribotlarla yaklaşık 20 dakikada adaya ulaşılıyor.

Kaynaklar

Bozcaada’nın turizm web sitesinde (gobozcaada.com) adanın tarihinden konaklama ve yeme-içme seçeneklerine, birçok pratik bilgiye ulaşabilirsiniz.

↑ Back to top